Wat doet een smid?
Een smid is een ambachtsman die van metaal allerlei voorwerpen maakt. Smid was vroeger een veelvoorkomend beroep. Nu is het minder bekend doordat veel smidswerkzaamheden zijn overgenomen door industriële machines bij metaalbewerkingsbedrijven. Maar vroeger was de smid een belangrijk persoon, hij was immers de enige die de ijzeren gebruiksvoorwerpen maakte.
Een smid verhit een metaal tot boven de 1000 graden Celsius. Dan wordt het in de gewenste vorm geslagen of worden er andere behandelingen mee uitgevoerd zoals splijten, rekken, stuiken, buigen, wellen (= het vuurlassen door een smid). Dit geheel van handelingen met heet metaal noemt men het smeden van het metaal.
Meestal moet het werkstuk herhaaldelijk opnieuw worden verwarmd om het smeedbaar te houden. Als het de gewenste vorm heeft, laat de smid het in het algemeen afkoelen aan de lucht. Maar als hij het staal wil harden, dompelt de smid het in koud water. Ook dit moet met vakmanschap gebeuren: te langzame koeling geeft geen harding, te snelle koeling kan leiden tot scheuren of breken. De smid kan het voorwerp vervolgens nog verfraaien door het te graveren, te polijsten en/of in te leggen met andere materialen of metalen.
Tegenwoordig is de ‘algemene’ smid vrijwel verdwenen en is zijn taak overgenomen door machinefabrieken die met grote productiesnelheid de metalen voorwerpen maken die voor het dagelijkse leven nodig zijn. Alleen het oude beroep van hoefsmid is nog steeds vrijwel onveranderd gebleven. Ook is er nog vraag naar restauratiesmeden voor historische gebouwen en naar ornamenteel smeedwerk. De edelsmid maakt nog steeds juwelierswerk en tot slot maken ook kunstenaars soms gebruik van smeedwerk.